We hechten steeds meer waarde aan het begrip ‘duurzaamheid’. Dit omdat we ons beseffen dat we aandacht moeten besteden aan het milieu. De aarde is aan het opwarmen, de zeespiegel stijgt en dieren kunnen het niet overleven. Ook de landbouw heeft het moeilijk met deze klimaatveranderingen. We moeten het milieu beschermen en dat kunnen we doen door duurzaam te gaan leven. Vooral in de woon- en bouwsector komt duurzaamheid steeds vaker terug. Waarom het zo belangrijk is én aan welke oplossingen je kunt denken, lees je hieronder.
Wat is duurzaam bouwen?
Duurzaam bouwen is een breed begrip. Wanneer er duurzaam wordt gebouwd, wordt er aandacht geschonken aan het milieu. Zo wordt er met duurzaam bouwen vaak gebruikgemaakt van natuurlijke materialen, of materialen met een lange levensduur. Bovendien worden er grondstoffen bespaard. Hierdoor wordt het milieu vrijwel niet belast. Ook moet er gedacht worden aan een woning met een gezond binnenklimaat en woningen die niet veel energie verbruiken.
Natuurinclusief bouwen is duurzaam
Een manier van duurzaam bouwen is natuurinclusief bouwen. Bij natuurinclusief bouwen wordt de biodiversiteit behouden. Dat betekent dat de dieren, planten en de mens gewoon hun gang kunnen blijven gaan. Een voorbeeld van natuurinclusief bouwen is dat er verblijfplaatsen voor mussen en vleermuizen op de gevels worden gemonteerd, die je kunt vinden op Unitura. Dankzij de verblijfplaatsen kunnen de vogels en vleermuizen broeden en zich voortplanten. Ook een groen dak of een groene gevel is een goed voorbeeld van natuurinclusief bouwen. Dankzij groene gevels en daken worden de huizen koeler en kan het als waterreservoir dienen. Dit voorkomt hittegolven en hevige overstromingen.
Tips om duurzamer te leven
- Door een groene gevel en een groen dak is ons huis koeler en hoeven we bijvoorbeeld de airco niet aan te zetten. Dat scheelt behoorlijk wat energie. Een huis met een groene gevel en een groen dak is daarom energiezuinig.
- Naast dat je de airco niet hoeft aan te zetten, kun je ook denken aan andere huishoudelijke apparaten. Deze kunnen bij elkaar opgeteld behoorlijk wat stroom vragen. Om hier bewust mee om te gaan – apparaten niet onnodig aan laten staan en de lampen op tijd uit zetten – kun je het milieu helpen.
- We moeten daarnaast ook zuinig omgaan met het waterverbruik. Probeer daarom eens minder lang te douchen en minder heet. Je kunt eventueel een waterbesparende douchekop aanschaffen.
- Daarnaast kun je kiezen voor zonnepanelen en een warmtepomp. Zonnepanelen zorgen voor groene stroom, en een warmtepomp zorgt ervoor dat jouw huis wordt verwarmd zonder gas te hoeven gebruiken.