De vorige verkiezingen was er een hoop gedoe omtrent Fake News. Volgens een documentaire op Netflix zou Donald Trump hierdoor zelfs president geworden zijn. Facebook kwam hierdoor in een negatief daglicht en ze zijn niet van plan dit in 2020 weer over zich heen te krijgen. Het bedrijf lijkt actief te letten op fake news berichten op het platform.
Nep facebook pagina’s over Amerikaanse politiekorpsen
Op Facebook waren er een aantal pagina’s namens zogenaamd een aantal Amerikaanse politiekorpsen. Ze zouden hierop berichten namens het korps verspreiden. Er werd op de pagina namens de politie kritiek geuit op black lives matter. Er werden zelfs officiële bewijzen getoond dat dit allemaal onzin was. Regelmatig werden er links geplaatst naar Albanese websites die als echt moesten overkomen. Hierin werden de artikelen op Facebook verder uitgelegd met bewijslast inclusief advertenties. De eigenaren uit Albanië in plaats van Amerika probeerde zo aan hun fake news geld te verdienen.
Facebook kreeg tips binnen van echte agenten
Facebook ondernam pas actie nadat de echte politie korpsen erachter kwamen dat er namens hun fake news verspreid werd. De korpsen riepen de agenten en mensen uit de buurt op de pagina aan te geven bij Facebook. Nadat er meerdere meldingen binnen gekomen waren deden ze onderzoek die dit probleem bevestigd heeft. Op basis hiervan heeft Facebook besloten de pagina’s officieel te verwijderen vanwege gecoördineerd misleidend gedrag.
Facebook verwijderd steeds vaker pagina’s
De laatste tijd zet Facebook zich steeds meer in om pagina’s die in strijdt met het reglement zijn te verwijderen. Facebook wil zich niet langer meer schuldig maken aan fake news en misleidend gedrag. Natuurlijk kunnen ze dit niet alleen en roepen ze ook gebruikers op een melding te doen als blijkt dat de berichtgeving niet klopt. Als de identiteit niet klopt of de intenties van de pagina, dan kan je hier een officiële melding over doen bij Facebook.