Wie meent dat hardlopers zich louter druk maken om de juiste schoenen, komt bedrogen uit. Er is meer, veel meer. Hardlopers zijn verslaafd aan hardloop gadgets.
Wie voor het eerst wil gaan hardlopen kan op het internet terecht voor tips en schema’s. Of je nu 23 of 67 bent, er is voor iedereen wel een beginners-schema te vinden. Als je die een beetje trouw volgt, loop je voor je het weet vijf kilometer achtereen en ben je niet meer te stoppen. Een hardloopverslaving ligt snel op de loer. Maar er is meer, want je wilt al gauw niet alleen het aantal kilometers uitbreiden, ook sportkleding en accessoires schreeuwen om aandacht. Voor je het weet is een sportwinkel voor jou een snoepwinkel geworden. En ga je met een schoudertas vol spullen de winkel uit. En dan gaat het niet alleen om schoenen.
Shirt
Het gaat ook om bijvoorbeeld het juiste shirt. En bij hardlopers is dat heel vaak een shirt met een tekst erop van een laatste loopje. Een wedstrijdje dat waardering afdwingt. Dik verdiend natuurlijk, dus het mag gezien worden. Wie doorzet draagt uiteindelijk een marathonshirt. Respect.
In tegenstelling tot die verdiende loopshirts, zijn er ook alle mogelijke shirts te koop. In verschillende modellen. Met of zonder lange en korte mouwen, strak, flodderig, getailleerd en in alle mogelijke kleuren.
Jack
Een jack draag je vooral als het regent of hard waait. Maar denk hierbij niet aan een standaard regen- of windjack. Er zijn jacks en jacks en je kunt het zo gek maken als je wilt als het om de prijs van zo’n dun dingetje gaat. Sommige merken weten wel raad met de meest prachtige en functionele stoffen. En wat te denken van de kleur. De keuze is reuze.
Broek
Daar is veel over te doen. Een korte broek is er als strakke broek, als vlinderbroekje, met korte pijpjes, met wat langere. Met of zonder zakjes. En ga zo maar door. Het is maar wat je leuk vindt en vooral lekker vindt zitten.
Onder de tien graden (hardlopersregel) gaan veel lopers over tot de driekwart of lange broek. Ook daarin is de keuze enorm. Met of zonder ritsen onderaan, dik of dun, met hoge band of juist wat lager. Passen dus.
Schoenen
Je moet de schoenen hebben die het beste bij jouw voeten en je lijf en je manier van lopen passen. Daar gaat vaak heel wat ge-experimenteer aan vooraf. Je probeert, verandert, en op een gegeven moment heb je jouw favoriete schoenen wel gevonden. Dan nog wil dat niet zeggen dat je nooit anders neemt. Het is iedere keer weer aanvoelen en passen en vooral lopen.
Hardloopschoenen zijn zeker niet goedkoop, maar laat je geen ‘duurste’ paar aanpraten. Voel en pas gewoon wat lekker zit. Laat je wel goed informeren over de kwaliteit van de schoen, want daar zit verschil in. Dan maak je zelf de keuze. Verdiep je erin voordat je louter die met de mooiste kleuren in je rugzak stopt.
Horloge
Wel eens zonder horloge hard gelopen? Lekker relaxed. Geen snelheid meten, geen kilometers bijhouden, gewoon op gevoel een eind rennen. Over het algemeen doen lopers dat zelden. De meeste gaan voor een sporthorloge en die kun je aanschaffen voor een paar tientjes maar ook voor enkele honderden euro’s. Sommigen registeren van alles, van kilometers tot routes en hartslag, en zijn te synchroniseren met programma’s op je laptop (want een laptoptas heb je natuurlijk nooit mee). Anderen zijn eenvoudiger. Laat je goed informeren en weet wat je interessant vindt en nodig hebt. Als je een superduur horloge hebt waarvan je de meeste functies niet gebruikt is het weggegooid geld. Kies voor functioneel en gebruik het.
Diversen
Er is nog zoveel meer. Een camelbag of belt met flesjes eraan om drinken in mee te nemen. Compressiekousen of gewoon sportsokken, hoofdlampje of lampje op je buik en rug voor in het donker, flipbelt voor je sleutels of kies je voor het dragen van een klein tasje, thermoshirt of sportshirt, zweetbandjes of niet, petje of muts. Kortom, wie gaat hardlopen komt terecht in een wereld vol functionele en kekke spulletjes.